Privacy Disclaimer Contact RSS Twitter LinkedIn Facebook Youtubebroek gestreepte broek gestreepte gestreepte OBJECT OBJECT broek OBJECT 0PcTwq7
Duurzame landbouw -
Gezond voedsel - Vitaal platteland

CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van
landbouw, voedsel, natuur en milieu.

  • Impact van CLM
  • Opdrachtgevers
  • Publicaties
    • Films
    gebreide VERO jurk jurk jurk gebreide gebreide MODA VERO gebreide MODA MODA MODA jurk VERO MODA VERO VERO
  • Debatserie 2019
  • Archief debatseries
  • Blogs

Weblog van Henk Kloen, 10 juli 2014

gebreide VERO VERO MODA jurk MODA jurk VERO MODA VERO VERO gebreide MODA jurk jurk MODA gebreide gebreide

Heel wat wegbermen hebben een rijke bloei gehad. Nu gras en kruiden hoog opgegroeid zijn, zetten wegbeheerders massaal de maaiers in om de begroeiing te beteugelen. Resultaat is dat nu veel bermen er kaal bij liggen, en dat terwijl de zomer net begint.

Soms is maaien noodzakelijk

MODA VERO gebreide VERO jurk jurk VERO MODA MODA VERO gebreide MODA gebreide jurk MODA gebreide VERO jurk 5wfxOZOg MODA VERO gebreide VERO jurk jurk VERO MODA MODA VERO gebreide MODA gebreide jurk MODA gebreide VERO jurk 5wfxOZOg MODA VERO gebreide VERO jurk jurk VERO MODA MODA VERO gebreide MODA gebreide jurk MODA gebreide VERO jurk 5wfxOZOg MODA VERO gebreide VERO jurk jurk VERO MODA MODA VERO gebreide MODA gebreide jurk MODA gebreide VERO jurk 5wfxOZOg MODA VERO gebreide VERO jurk jurk VERO MODA MODA VERO gebreide MODA gebreide jurk MODA gebreide VERO jurk 5wfxOZOg

Vlak langs de weg en rond kruispunten is het voor de verkeersveiligheid nodig om te maaien. Op andere stukken wegberm en in slootkanten kan de natuur iets meer ruimte krijgen.

Wanneer maaien?
Maar het is een groot dilemma wanneer je moet maaien. Eerst de bloemen laten bloeien, dan zaden laten vormen die kunnen uitzaaien, en die vogels en insecten voedsel leveren. En in de winter biedt wat ruigte ook beschutting voor allerlei beestjes. Niet maaien dus? Maar dan ontstaat een dichte begroeiing waarin een paar hoge groeiers gaan overheersen: dat zijn vaak grote grassen en een paar ruigtekruiden. Veel soorten bloemen verstikken hierin, en ook al die mooie vlinders en bestuivers komen minder aan hun trekken.

Maaien voor bloemen
Maaien is een noodzakelijk kwaad dus, en dan moet ook het maaisel worden weggehaald. Want dan verschraalt de grond en krijgen bloemen meer kans ten opzichte van de grassen. Maar wanneer moet je dan maaien?
Op verschillende plekken een ander maaitijdstip is het beste. Je ziet gelukkig ook bermen waar stroken verder van de rijbaan af nog niet zijn gemaaid. Hierin komen prachtige zomerbloeiers. Op de Veluweranden veel sint-janskruid, boerenwormkruid en knoopkruid. In de Betuwe zie ik cichorei, wilde peen en nu op verschillende plaatsen de prachtige aardaker. Een zeldzame lathyrus met rode bloemen, die zich met ranken omhoogtrekt in andere kruiden. Ook in randje Wageningen vond ik er een paar in een slootkant naast de weg.
Een tweede vluchtplaats voor bloemen vormen de randjes direct rond bomen en lantaarnpalen en verkeersborden. Hier kunnen de grote maaiers niet komen, de schrik voor iedereen die van nette bermen houdt. Om dit nou netjes te houden bedacht een bedrijf dat straatmeubilair maakt een “greenstopper”, een kunststof kraag die de bodem rond een paal kan bedekken. Handig bij lage bordjes zoals hectometerpaaltjes, maar laten we alsjeblieft niet overal zo netjes worden. Voor wat extra natuur moeten we juist wat slordiger maaien. Maaien moet, maar niet overal tegelijk en laat ook wat randjes en hoekjes staan!

Geplaatst als blog/column (licht aangepast) in de Gelderlander, 3 juli 2014 en op kloenstebuiten.wordpress.com/2014/07/07/slordig-maaien-is-goed-voor-de-natuur, 7 juli 2014

Naschrift: slordig maaien ook goed voor natuurgrasland
Voor de meeste graslanden met natuurwaarde is het al niet veel anders dan in bermen. Om weidevogels te sparen mag er veelal niet voor 15 juni worden gemaaid. Daarna is alles in rap tempo geoogst, en zijn er grote kale stukken grasland. Korte tijd doen zwermen spreeuwen, meeuwen, kieviten en ooievaars zich tegoed aan alle dieren die geen goede schuilplaats meer hebben, Daarna wordt het snel leeg, voor vogels en insecten is er dan een poos niets is te vinden.

Verhoging natuurwaarden is eenvoudig
Kleine randjes en hoekjes laten staan zou de natuurwaarde flink verhogen. Bij een volgende maaibeurt is het wel goed dit weer mee te maaien, en op een andere plek iets laten staan. Dit zou een mooie invulling zijn van “permanent grasland“ in het kader van vergroening van het GLB beleid. Permanent gras niet alleen onder de grond, maar ook boven de grond, een paar procent uitsparen per maaibeurt.

 

gebreide MODA MODA jurk gebreide VERO jurk VERO jurk VERO MODA VERO MODA MODA gebreide VERO jurk gebreide
U bent hier: Nieuws >> Blogs >> Blog: Slordig maaien goed voor natuur
MODA jurk jurk VERO MODA MODA jurk MODA VERO VERO jurk gebreide gebreide gebreide VERO VERO gebreide MODA
Gutenbergweg 1, 4104 BA Culemborg | Telefoon +31(0)345 470 700 | E-mail © 2010 CLM B.V. Alle rechten voorbehouden
Gutenbergweg 1
4104 BA Culemborg
+31(0)345 470 700
[email protected]

© 2015 CLM B.V.
Alle rechten voorbehouden